Europlanseu modular
Date Tehnice
Europlanseul Modular este alcatuit din nervuri dese, din beton armat, pe care se reazama corpuri de umplutura din beton vibropresat cu goluri.
Nervurile sunt elemente de rezistenta, care in faza initiala sunt semifabricate, fiind alcatuite dintr-o carcasa de armatura, cu sectiunea triunghiulara avand 2 ø 5 mm la baza triunghiului si 1 ø 7 mm la varf, sudate cu 2 ø 5 mm in diagonala.
Nervura (sectiune transversala si vedere laterala)
Armatura de la baza carcasei impreuna cu armatura de rezistenta rezultata din calcul se betoneaza cu beton de clasa C 20/25 (b 350), formand o talpa betonata cu sectiunea de 12x4cm. Aceste nervuri semifabricate (initial) se aseaza in pozitia finala pe planseu.
In aceste elemente prefabricate se aseaza corpurile de umplutura cu goluri, din beton vibropresat, cu dimensiunile de 48x20x16 cm, care se reazema pe talpa betonata a nervurilor.
Corp de umplutura (vedere laterala si frontala)
Peste corpurile de umplutura se aseaza o armatura din plasa sudata STNB ø 4 mm, cu ochiuri patrate de 100x100 mm, acoperind obligatoriu si centurile, care contribuie la armarea placii si preluarea eforturilor din contractie.
Dupa montarea sistemului se toarna betonul de clasa C 18/22,5(B 300) in care nervuri si suprabetonare a corpurilor de umplutura in grosime de 5cm, care monolitizeaza structura.
Domenii de utilizare
EUROPLANSEELE MODULARE pot fi utilizate la:
constructii noi - civile, industriale si agricole asigurand o buna conlucrare cu elementele de rezistenta din beton metal;
structuri cu pereti portanti din beton armat;
structuri in cadre metalice, conlucrarea metal- beton facandu -se cu ajutorul unor piese metalice numite gujoane;
structuri de zidarie portanta avand regimul de inaltime:
P in zonele seismice A, B;
P +1E in zonele seismice C, D;
P +2E in zonele seismice E, F;
balcoane in consola pana la 1,50 - 1,75 m;
buiandrugi pentru usi si ferestre;
se mai pot utiliza cu bune rezultate la sarpante, raspunzand cu succes atat cerintelor estetice cat si celor termice si acustice.
Prezenta lor elimina materialul lemnos cu un grad inalt de combustie si reduce semnificativ materialele de izolare termica.
Avantaje:
Din multiple avantaje oferite de sistemul EUROPLANSEELOR MODULARE se pot enumera:
viteza mare de executie;
simplitate in montaj;
greutate redusa;
consum foarte mic de material;
nu necesita utilaje de ridicat puternice;
elimina total cofrajul pentru planseu;
reduce considerabil elementele de sustinere a planseului in vederea turnarii;
proiectare usoara si rapida;
permite realizarea grinzilor in grosimea planseului;
reduce numarul de muncitori calificati (dulgheri, fierari-betonisti);
asigura o izolare termica si fonica foarte buna si pe termen lung;
sunt incombustibile;
permite o compartimentare flexibila a zidurilor despartitoare (in grosimea de max. 12,5cm) si modificarea lor in timp, functie de dorinta proprietarului.
Caracteristici statice de proiectare
Tip nervura 1 2 3 4 5 6
Armatura carcasa 2ø5 2ø5 2ø5 2ø5 2ø5 2ø5
Armatura rezistenta 1ø8 1ø10 1ø8
1ø8 1ø12 1ø8
1ø10 1ø14
Mon. max. daNm 274 431 552 615 697 837
Tip nervura 7 8 9 10 11 12 13
Armatura carcasa 2ø5 2ø5 2ø5 2ø5 2ø5 2ø5 2ø5
Armatura rezistenta 1ø10
1ø10 1ø10
1ø12 1ø12
1ø12 1ø12
1ø14 1ø14
1ø14 1ø14
1ø16 1ø16
1ø16
Mon. max. daNm 849 1036 1221 1427 1698 1890 2129
greutate planseu (normala) = 305kg/mp
greutate nervura semifabricata=12,25 - 15,15 kg/ml
greutate planseu (de calcul) = 345kg/mp
greutate corpuri de umplutura = 11.80+12.00kg/buc.
Consum specific pentru 1 mp de europlanseu modular
- beton BC 22.5(B300) =0.078 mc
- material lemnos * =0.015 mc
- armatura de rezistenta PC 52 inglobata (in medie) =2.150 kg
- plasa sudata STNB =1.960 kg
- nervura semifabricata =1.785 ml
- corpuri de umplutura =8.930 buc
Montaj
Pentru rapiditate in executie si siguranta in montare, sugeram efectuarea lucrarilor in modul urmator:
Modul de sustinere al planseului:
Dupa ce s-a ajuns la nivelul dorit cu zidurile portante, trebuie executat un schelet de sustinere a elementelor prefabricate ale planseului
Scheletul de sustinere consta din traverse din dulapi cu sectiunea de 5X10X12 cm, asezate pe cant, ridicat cu minim 3 cm fata de cota maxima a nivelului neregulat al zidului, sustinut de popi de lemn sau de metal, pozitionati la 1,20 m pana la 1,50 m distanta intre ei.
Traversele din dulapi asezate langa zid au si rol de cofraj interior la centuri.
In cazul unor ziduri portante care nu au inca rezistenta la forte orizontale, scheletul de sustinere va fi asigurat la stabilitate pe orizontala cu contravanturi
Fixarea sprijinilor suplimentare
Cand distanta dintre axele popilor, intre doua traverse, depaseste limita maxima admisa de 1,65 m este necesar un sprijin suplimentar, realizat din traverse intermediare care pot fi si grinzi extensibile.
Traversele intermediare vor fi asezate la un nivel superior celor marginale, in asa fel incat la mijlocul deschiderii sa fie o contrasageata de circa 1-2 cm, functie de deschiderea dintre reazeme.
Asezarea nervurilor si a corpurilor de umplutura
Numai dupa ce s-a pregatit scheletul de sustinere asigurat si la miscarile orizontale se vor putea aseza nervurile si corpurile de umplutura. Trebuie sa se inceapa cu asezarea a doua nervuri, utilizand doua corpuri de umplutura, introduse la extremitati ca referinta pentru paralelism. (fig. 1). Nervurile trebuie sa se sprijine pe o distanta de cel putin 5 cm in interiorul zidului portant si la minimum 3 cm inaltime fata de acesta. se va controla apoi daca cele doua extremitati corespund cu aceste cote, se va verifica tasarea nervurilor si a corpurilor de umplutura, dupa care se va continua prin repetare, sprijinind o nervura si doua corpuri de umplutura la extremitati pentru a mentine paralelismul. dupa asezarea tuturor nervurilor, se va putea trece la completarea asezarii corpurilor de umplutura.
Atentie! Sa nu calcati pe nervuri sau pe corpuri de umplutura fara sa fie fixate ferm pe traversele de sprijin si pe sprijinul suplimentar
Pozitionarea barelor suplimentare din otel
In functie de tipul de planseu si de incarcarile la care va trebui sa reziste, in faza de proiectare se vor determina dimensiunile barelor suplimentare de beton pentru asigurarea legaturii cu centura din beton armat, realizata pe peretele de contur precum si cantitatea de armatura necesara obtinerii rezistentei ceruta a planseului.
Pozitionarea plasei sudate din beton
Plasa sudata din bare de otel ø 4X100X100 are scopul de a lega intre ele toate elementele acre compun EUROPLANSEUL si distributia incarcarilor, in asa fel incat planseul sa functioneze, ca un tot unitar, la diferitele solicitari la care va fi supus. Aplicarea plasei sudate se face dupa ce toate celelalte elemente structurate componente ale planseului (nervuri si corpuri de umplutura) au fost montate. Plasa sudata din bare de otel trebuie sa fie intinsa pe intreaga suprafata a planseului, inclusiv pe centurile de contur si pe eventualele grinzi intermediare. Asigurarea acoperirii complete a barelor componente ale plaselor sudate, precum si mentinerea lor in pozitia prevazuta in proiectse face prin intermediul unor distantieri asezati pe corpurile de umplutura.
Turnarea betonului de monolitizare
Turnarea betonului de monolitizare, pentru a garanta o legatura totala intre nervuri, corpuri de umplutura, plasele sudate si centurile perimetale, precum si eventualele grinzi intermediare, trebuie sa se faca concomitent cu turnarea centurilor perimetrale, cu scopul de a crea un corp monolit, solid si sigur.
Atentie! Umeziti toate suprafetele ce urmeaza a fi betonate, udand in abundenta in mai multe reprize, mai ales corpurile de umplutura. Stratul de beton trebuie sa fie intins uniform, fara a se crea incarcari foarte concentrate care conduc la aparitia solicitarilor locale. Clasa betonului ce urmeaza a fi folosit trebuie sa fie cel putin C 18/22,5 (B 300).
Demontarea sprijinilor
Demontarea sprijinilor se face doar dupa 28 de zile.